fbpx

ויטמין C – דברים שחשוב לדעת

ויטמין C הידוע גם בשם חומצה אסקורבית הינו ויטמין מסיס במים החיוני לחיים וככל הידוע, כל בעלי החיים והצמחים מסנתזים ויטמין C בעצמם למעט האדם ומספר מצומצם של בעלי חיים נוספים. מדענים משערים כי הסיבה לכך הינה פגם גנטי כלשהו באבולוצייה של מינים אלו ומשום כך אנו צריכים לצרוך אותו כמזון או כתוסף.

הויטמין משתתף בלמעלה מ 300 תהליכים ביולוגיים שונים בגוף ולפיכך נחשב לאחד הויטמינים החשובים ביותר לאדם. על פי חלק מהחוקרים, כמטבוליט, בלעדיו לא ניתן לחיות.

ויטמין C הינו נוגד חימצון חזק מאוד בעל תפקיד עיקרי במערכת החיסון אשר מגן עלינו ממחלות ושומר על תאי הגוף מהזדקנות מוגברת הנגרמת כתוצאה מפגיעת רדיקלים חפשיים.

נוכחות הויטמין ברקמות הגוף השונות חיונית לבריאות רקמות החיבור, הוא נחוץ לבניית הקולגן שהינו החלבון העיקרי בגוף המשמש לבניית רקמות החיבור הבונות גידים, סחוסים, עור, עצמות וכלי דם. מחסור בקולגן מקשה מאוד על איחוי פצעים והגלדה וגורם לשטפי דם פנימייים. המחלה הקטלנית צפדינה (Scurvy), נובעת מחסר כמעט מוחלט של ויטמין C.

הויטמין משתתף בתהליכים רבים נוספים כגון תהליכי ויסות הורמונליים, הורדת רמות קולסטרול בדם, יצירת מעבירים עצביים, חילוף חומרים של פחמימות חלבונים ושומנים, יצירת אנרגייה בתאי הגוף ועוד.

ויטמין C חיוני למערכות ולתהליכים החשובים ביותר בגוף ביניהם בריאות מערכת הלב וכלי הדם, פירוק רעלים ותרופות בכבד, בריאות העיניים והראייה, מסייע במניעת סרטן, בעל פעילות אנטיאלרגית, משפר ספיגה של ברזל ועוד.

תכונות נוספות: ויטמין C מסיס במים, מתחמצן בקלות (נהרס בחשיפה לחמצן), נהרס במזונות שאינם טריים, משומרים או מעובדים, אינו עמיד בבישול ממושך או בטמפ' גבוהות, רגיש לאור ורגיש למגע עם מתכת.

ויטמין C ומשפחת היונקים

מתוך כ- 5400 מינים במשפחת היונקים הידועים כיום, 4 מינים בלבד כולל בני האדם אינם מייצרים ויטמין C בגופם (שלושת הנוספים הינם שרקנים, עטלף הפירות וזן ספציפי ממשפחת הקופים).

ההנחה כיום לסיבת אי הייצור של ויטמין C בגופנו הינה של כשל גנטי במהלך האבולוצייה שגרם להפסקת ייצורו היומי כפי שמיוצר בגופם של כל שאר משפחת היונקים.

שיאני ייצור ויטמין C בקרב היונקים הינם העכבר והארנבת המייצרים בהתאמה 275 ו 225 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף, קרי בהתאמה לאדם במשקל 70 ק"ג הדבר משול לאדם אשר ייצר 20 גרם (התאמה לעכבר) או 15 גרם (התאמה לארנבת) ביום! כלב וחתול בתחתית רשימת היונקים מייצרים 40 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף, בהתאמה לאדם הדבר משול לייצור 3 גרם ביום.

העובדה המדהימה ביותר אצל שאר בני משפחת היונקים הינה שבשעת לחץ, חולי וסטרס, מייצרים כל היונקים כמות של פי 4 ו 5 ויותר מהכמות היומית המיוצרת בגופם, וכל זאת, מבלי לקחת בחשבון את העובדה שויטמין C מצוי באופן קבוע גם בתפריט המזון של כל יונקים אלו.

ויטמין C בפירות וירקות

למרות המשפט הפולני הידוע "An Apple a Day Keeps the Doctor Away" או ההמלצה לצרוך תפוזים כמקור לויטמין C הכמויות בפירות אינם מאפשרים שימוש קבוע כמקור יציב לויטמין.

תפוז ממוצע של כ200 גר' מכיל 85 מ"ג ויטמין C, כלומר אדם צריך לצרוך 12 תפוזים ביום בכדי לקבל כמות של גרם אחד בלבד! גויאבה שהיא שיאנית הפירות (פרט לפירות אקזוטיים נדירים) מכילה כ228 מ"ג לפרי ממוצע במשקל 100 גר'.

פלפל ירוק חריף, זוכה מדליית הזהב בירקות כמקור לויטמין, מכיל כ245 מ"ג לכל 100 גר' של ירק. בירקות אחרים העשירים בויטמין C ניתן למצוא את פטרוזיליה המכילה 130 מ"ג ל100 גר' וברוקולי המכיל 90 מ"ג ל100 גר'.

הפירות והירקות בתפריט האדם, גם אם מדובר באדם טבעוני, אינם יכולים בשום אופן להיות כמקור בודד ועיקרי לויטמין C הכל כך חיוני לגופנו, בפרט בזמני לחץ ומחלה בהן הצריכה אמורה להיות מוכפלת ומשולשת.

מקורות

  1. Eco-supp – ויטמין C – המדריך המלא
  2. ויקי רפואה – איגוד רופאי המשפחה בישראל
  3. רפואה כמוסה – הכח האמיתי של ויטמין C מאת ד"ר ראובן "דולב" גילמור
  4. The Healing Factor מאת אירווין סטון, ד"ר לינוס פאלוניג וד"ר אלברט סנט-ג'ורג'י
  5. ויטמין C במינון גבוה, מאת גדעון כינר
  6. הרצאה של ד״ר סוזן המפריז: שימוש מעשי בויטמין C – למי זה נועד, איך לקחת ומתי

 

למען הסר ספק, התוכן המוצג כאן הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי והוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת. התוכן לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

Young Family

אבקת ויטמין C טהור

500

ויטמין C טהור, חומצה אסקורבית 500 גרם אבקה

לרכישה ניתן לשלוח מייל לinfo.immunic@gmail.com
או לשלוח פנייה בתיבת הפניות למטה

דילוג לתוכן